THINK GREEN, THINK CLEAN! O EXPERIENŢA INEDITA A ELEVILOR ŞCOLII NR. 1 BOLDEŞTI- SCAENI

În data de 5 noiembrie 2009, elevii claselor a VI – a ai Şcolii Nr. 1 Boldesti – Scaeni , au participat la o activitate extraşcolarǎ ce a avut drept obiectiv testarea calitǎţii apei Râului Teleajen.

Elevii şcolii au fost însoţiţi şi îndrumaţi de doamna profesoarǎ de biologie Ciucǎ Laura – Dana şi de doamna profesoarǎ Susan Safford – Voluntar al Corpului Pǎcii.
Acţiunea, desfǎşuratǎ cu sprijinul Agenţiei pentru Protecţia Mediului – Prahova, a presupus deplasarea la Râul Teleajen, unde cu ajutorul unor kit-uri speciale elevii coordonaţi de cele doua doamne profesoare au realizat diferite mǎsurǎtori care au pus în evidenţǎ calitatea apei . Mǎsurǎtorile au constat în verificarea unor parametri : oxigenul dizolvat în apa, turbiditatea, temperatura şi ph- ul apei.
Oxigenul – gazul indispensabil vieţii. Dacǎ cantitatea de oxigen dizolvat mǎsoarǎ 4 ppm sau mai puţin peştii ce se gǎsesc în râu nu ar putea trǎi.
Turbiditatea – mǎsoarǎ cât de curatǎ sau tulbure esta apa. Dacǎ turbiditatea este mǎritǎ, atunci înseamnǎ cǎ aceasta conţine mâl, nisip şi plante aflate în descompunere.
Temperatura apei – poate influenţa cantitatea de oxigen dizolvatǎ în apǎ.
Cu cât temperatura apei este mai mare cu atât cantitatea de oxigen din apǎ este mai scazutǎ, ceea ce afecteazǎ în mod negativ fauna şi vegetaţia din apa râului. De aceea este foarte important ca pe malurile râului sǎ fie plantaţi arbori care sǎ ofere umbra şi sa rǎcoreascǎ apa.
PH – ul – mǎsoarǎ cât de acidǎ sau bazicǎ este o substanţǎ. Dacǎ substanţa nu este nici acidǎ , nici bazicǎ atunci ea este neutrǎ. Pentru dezvoltarea în bune condiţii a organismelor vii, apa trebuie sǎ fie aproape de nivelul neutru.

Rezultatele testarii apei râului Teleajen efectuate de elevii Scolii nr.1 Boldesti – Scaeni au fost urmatoarele : turbiditate – 42 jtu, temperatura apei – 7 grade, oxigen dizolvat – 4 ppm si ph –ul – 8.
Aceste rezultate vor fi trimise la Federatia Managementului de Calitate a Apei.

http://www.WorldWaterMonitoringDay.org

Profesor Laura Ciucǎ Şcoala nr 1 Boldeşti- Scaeni

Advertisements

No Responses Yet to “THINK GREEN, THINK CLEAN! O EXPERIENŢA INEDITA A ELEVILOR ŞCOLII NR. 1 BOLDEŞTI- SCAENI”

  1. Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: